Borůvkový koláč s drobenkou

Ingredience:

  • Těsto:
  • 190 g hladké mouky
  • 90 g ztuhlého másla
  • 30 g cukr moučka
  • 2 lžíce mléka
  • 1 žloutek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • vanilka (aroma, dřeň)
  • špetka soli
  • 30 g cukr moučka

  • Náplň
  • 3 dl borůvek
  • Drobenka:
  • 40 g polohrubé mouky
  • 40 g třtinového cukru
  • 20 g másla

Postup:

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme špetku soli, cukr, nakrájíme máslo. Přidáme mléko a žloutek. Vše rychle vypracujeme rychlostí blesku, aby se máslo zbytečně nerozteklo. Koláčovou formu si vyložíme pečícím papírem. Vyválíme těsto ve velikosti koláčové formy a okraje asi 1cm zvedneme. Těsto propícháme vidličkou a posypeme borůvkami. Nakonec přidáme drobenku. Pečeme v troube asi 30 mimut na 170 -180 °C.