Ingredience:
- 0,5 kg žluteho hrachu
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
- rostlinný olej nebo máslo
- vývar eventuelně zeleninový bujón
- eventuelně mouka na zásmažku
Postup:
Přes noc namočíme hrách do vody, poté ho uvaříme do měkka. Cibuli nakrájíme na jemno a na rozpápeném oleji osmažíme a přidáme mouku. Zalejeme vývarem nebo vodou z uvařeného hrachu. Podle potřeby dolejeme vývarem nebo vodou a můžeme přidat i bujón. Osolíme, opepříme, přídáme majoránku a na mírném ohni vaříme 15 minut. Česnek nožem rozdrtíme, najemno nakrájíme a přidáme do hrnce. Přidáme taky uvařený hrách – hrst celého hrachu si nechte stranou, ten přidáte nakonec. Ponorným mixérem rozmixujte hrách na krémovou kaši – eventuelně je možné zjemnit krém smetanou. Nakonec vložíme zbylý hrách, který jsme si odložili. Dochutíme podle potřeby, nechame ještě chvíli povařit na mírném ohni.
Servírujeme s krutónama nebo uzeným masem. Dobrou chuť!