Houbové knedlíky

Ingredience

  • 6 dkg sádla
  • trochu zelené petržele
  • mletý pepř
  • 2 dkg cibule
  • 8 žemlí
  • 1/4 litru až 3/8 litru mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 6 dkg hrubé mouky
  • 2 dkg strouhané housky
  • kousek citronové kůry
  • 8 dkg slaniny
  • 20 dkg hub

Postup

V kastrolu rozpálíme sádlo, na něm zpěníme drobně nakrájenou  cibuli a rozsekanou zelenou petržel, k tomu přidáme na kostičky nakrájené žemle, do křupava je osmažíme a necháme vychladnout. V mléce rozkvedláme vejce a žloutek, osolíme, nalejeme na osmahnuté žemle a necháme asi 1/2 hodiny stát. Potom ke směsi přidáme mouku, strouhanou housku , strouhanou citronovou kůru, pepř, očištěné, na kostičky nakrájené a na pokrájené rozškvařené slanině podušené houby a vše dobře promícháme. Rukama, namočenými ve studené vodě pak uděláme z těsta menší kulaté knedlíky, které vložíme do vařící slané vody a 10 minut pomalu vaříme. Uvařené knedlíky drátěnou naběračkou vyjmeme, upravíme na mísu a ozdobíme rajčaty a zelenou petrželí.

Podáváme jako samostatný pokrm s dušeným kyselým zelím, se špenátem, nebo jako příkrm ke zvěřině.

Pro 6 osob.