Ingredience
- 6 dkg sádla
- trochu zelené petržele
- mletý pepř
- 2 dkg cibule
- 8 žemlí
- 1/4 litru až 3/8 litru mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- sůl
- 6 dkg hrubé mouky
- 2 dkg strouhané housky
- kousek citronové kůry
- 8 dkg slaniny
- 20 dkg hub
Postup
V kastrolu rozpálíme sádlo, na něm zpěníme drobně nakrájenou cibuli a rozsekanou zelenou petržel, k tomu přidáme na kostičky nakrájené žemle, do křupava je osmažíme a necháme vychladnout. V mléce rozkvedláme vejce a žloutek, osolíme, nalejeme na osmahnuté žemle a necháme asi 1/2 hodiny stát. Potom ke směsi přidáme mouku, strouhanou housku , strouhanou citronovou kůru, pepř, očištěné, na kostičky nakrájené a na pokrájené rozškvařené slanině podušené houby a vše dobře promícháme. Rukama, namočenými ve studené vodě pak uděláme z těsta menší kulaté knedlíky, které vložíme do vařící slané vody a 10 minut pomalu vaříme. Uvařené knedlíky drátěnou naběračkou vyjmeme, upravíme na mísu a ozdobíme rajčaty a zelenou petrželí.
Podáváme jako samostatný pokrm s dušeným kyselým zelím, se špenátem, nebo jako příkrm ke zvěřině.
Pro 6 osob.