Houbový guláš s erteplama

Pokrm velmi známý a v každém kraji s obměnami připravovaný. Stejně tak jako variace na tajemné slovo „erteple“, které není nic jiného než zkomolenina německého slova Der Erdapfel neboli „zemské jablko“ alias zemák neboli brambor.

Ingredience

  • olej nebo sádlo
  • 1 cibule
  • hrnek sušených hřibů nebo hub podle vlastní preference (hlíva ústříčná), v případě čerstvých hřibů doporučuji množství zdvojnásobit
  • 4 střední erteple
  • volitelně kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • zeleninový vývar nebo kvalitní bujón
  • sůl, pepř
  • kmín celý
  • červená paprika sušená mletá (sladká nebo pálivá)
  • bobkový list
  • majoránka
  • česnek

Postup

Cibulku nakrájíme najemno. Na oleji/sádle osmahneme lehce dozlatova a přidáme nakrájené houby. Restujeme 5 minut na mírném ohni, následně osolíme, lehce podlijeme a podusíme dalších 5 – 10 minut. Přidáme kmín, pepř, červenou papriku a pravidelně mícháme a dbáme, aby se nám paprika nepřipálila (a nezhořkla – klasika!).

Zalijeme vývarem nebo vodou (do které přidáme domácí bujón dle chuti), přidáme bobkový list, brambory na kostičky (buďto už uvařené nebo syrové), přivedeme k varu a necháme vařit dalších 30 minut, než brambory změknou. Volitelně můžeme přidat na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.

Můžeme zahustit chlebem nebo najemno nastrouhanou syrovou bramborou a vaříme ještě dalších 15 minut. Dochutíme solí a pepřem dle potřeby.

Na závěr přidáme hrst majoránky a ještě lehce povaříme. Na úplný závěr můžeme přidat dva stroužky prolisovaného česneku a plamen uhasíme.

Ať chutná!