Thajská polévka

Ingredience

  • vlasové skleněné nudle (rýžové, hrachové, atp.)
  • červená chilli pasta
  • česnek a zázvor (pasta)
  • cibule
  • zelenina (mrkev, brokolice, červená paprika, zelená fazolky, atp.)
  • shitake houby nebo žampióny (předem uvařené nebo osmažené)
  • bambusové nudličky nebo plátky
  • tofu hedvábné natural nebo osmažené a kořeněné (soya sauce, pepř, sůl, olej)
  • kokosové mléko
  • kokosový olej nebo máslo ghee
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • čerstvý koriandr (zelená nať)
  • limetka nebo citrón

Postup

Rozpustíme máslo ghee (případně kokosový olej). Přidáme cibuli, česneko – zázvorovou pastu, červenou chilli pastu, houby. Vše osolíme a zalejeme zeleninovým vývarem a mícháme než se chilli pasta rozpustí.

Přidáme zeleninu (mrkev, brokolice, červená paprika, zelená fazolky), bambusové výhonky, vmícháme kokosové mléko a necháme vařit několik minut, dokud není zelenina křupavá.

Mezitím co se polévka vaří, připravíme nudle podle návodu.

Tofu stranou nakrájíme, dle chuti okořeníme (soyovka, pepř, olej), promícháme a osmažíme.

Servírujeme následovně: do hluboké misky vložíme nejprve nudle a přidáme několik naběraček polévky. Přidáme osmažené tofu, posypeme nasekaným koriandrem a sezamovými semínky, přidáme klínek limetky a dle preferencí edamame fazolky (nezralé sójové boby), mungo klíčky atp.