Ingredience na těsto:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hera nebo máslo
- 1 prášek do pečiva
Ingredience na nádivku:
- 3 tvarohy v kostce nebo ve vaničce
- 3 celá vejce
- 350 ml mléka, kefíru nebo kyšky
- cukru dle chuti
- 25ml rumu (není nutný)
- 1 vanilkový pudink
- hrozinky
- citrónová kůra
- ovoce může být i kompotované
Postup:
Suroviny na těsto smícháme, máslo-heru nastrouháme a hněteme tak dlouho, až máme drobenku-posýpku (říkáme u nás v Holomóco)
Potom si ručním šlehačem vyšleháme nádivku (měl by to být „řidší“ tvaroh, ale ne zase aby tekl). Množství mléka odpovídá na 3 kostky tvarohu. Pokud budete nádivku dělat z tvarohu ve vaničce, tak jí bude trochu méně a bude řidší. Ale já to mám raději z vaničky.
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. O něco větší polovinu vysypeme na plech vyložený pečícím papírem, na to nalijeme tvarohovou nádivku a poklademe ovocem – např. plátky jablek, hrušek, může být i hroznové víno, meruňky, prostě absolutně cokoliv. Zasypeme drobenkou. Na to můžeme dát ještě pár plátků másla-hery a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokud vršek buchty není krásně zlatavý. Trvá to tak 40 min.
Recept od Andělky Břeňové z Holomóca