Vepřová panenská se švestkami

Ingredience

  • 4 vepřové panenky
  • 16 sušených švestek
  • 400 g másla
  • 0,3 dl oleje
  • 0,3 dl slivovice
  • 3,dl kysané smetany
  • 1,5 dl sladké smetany
  • svazeček petrželky
  • 2 dl bílého vína
  • sůl
  • mletý pepř

Postup

Sušené švestky vypeckujeme, naplníme kousky másla a vetkneme je do panenek. Panenky osolíme a opékáme v pánvi na mírném ohni. Ze zbylých sušených švestek nakrájíme nudličky, namočíme je do bílého vína a spolu s vínem nalejeme na panenky. Vaříme, dokud se víno ze dvou třetin neodpaří. Pak přidáme oba druhy smetany a ještě chvíli vaříme, abychom získali hustou omáčku. Nakonec do ní přilejeme slivovici a společně povaříme asi 2 minuty. Jsou-li panenky dříve měkké, vyjmeme je, omáčku dohotovíme samostatně a panenky potom přelejeme. Posypeme sekanou petrželkou a podáváme s domácími nudlemi, vařenou rýží nebo s makarómy.